Onderhoud? Ze zijn toch juist voor de mensen met geen groene vingers? Geen paniek, dat is zeker waar. Bij gesloten terrariums hoef je er amper naar om te kijken. Toch zijn er enkele dingen waar je op moet letten bij het planten terrarium onderhoud. Je wilt toch dat de plantjes blijven stralen.
Er zijn twee punten van belang, namelijk plaatsing en vochtbalans.
Als we kijken naar plaatsing, dan is het volgende waar je rekening mee moet houden;
Halfschaduw: Zet het platen terrarium op een plek waar veel licht is, maar geen direct zonlicht. In de zon wordt het terrarium te warm en kunnen de blaadjes gaan schroeien. Zet de pot dus in de halfschaduw. Zo pikt het toch licht, maar wordt het niet warm.
Temperatuur: Wij hebben bij ieder product aangegeven welke temperatuur wenselijk is. In het algemeen kun je kamertemperatuur aanhouden. Een planten terrarium is dus echt voor binnen gebruik. Kou kan de gesloten terrariums echt schaden toebrengen.
Draaien: We raden aan om de pot maandelijks een klein stukje te verplaatsen, zodat alle plantjes evenveel licht krijgen. Het is geen vereiste, maar kan soms het verschil maken voor een plantje wat meer licht nodig heeft en dat niet alle blaadjes dezelfde kant op groeien.
Veiligheid: Het terrarium bestaat uit mondgeblazen glaswerk en kan dus kwetsbaar zijn. Zorg ervoor dat het op een stevige, stabiele plek staat. Ver van kinderhandjes vandaan.
En dan het vochtbalans. Let daarbij op het volgende;
Water geven: Onze planten terrariums hebben hun eigen micro-ecosysteem. Dit houdt in dat via verdamping het water wordt gerecycled. Je hoeft ze nauwelijks water te geven. Op het moment dat er bijna geen condens meer ontstaat, is het raadzaam om de plantjes wat water te geven. Gemiddeld is dit ongeveer één keer per jaar. Verstandig is wel om het iedere maand even te checken. Als ze water nodig hebben, kun je hiervoor het beste een plantenspuit gebruiken. Spuit een lichte waas op de plantjes en zorg er vooral voor dat je ze niet over bewatert.
Condens: Aan de binnenkant van het terrarium moet er iedere dag een lichte waas condens vormen. Deze vormt zich altijd aan de kant van het licht. Als er dikke druppels vormen dan zit er teveel vocht in de pot.
Dit moet toch te doen zijn hé? Als je nog meer vragen hebt over planten terrarium onderhoud, stel ze dan gerust via de chat of e-mail. We helpen je graag verder!